Subliminální percepce etnické menšiny a její vliv na posuzování neutrálních obrazových podnětů. - Blahna, Petr (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce poskytuje teoretický rámec charakterizující procesy vedoucí k sociální stereotypizaci, včetně nejvýznamnějších výsledků dosavadního výzkumu v této oblasti. Předpokládá, že dostupné stereotypy mohou (ale nutně nemusí) být aktivovány při expozici podprahovému signálu, zatímco je pozorovatelovo kognitivní úsilí soustředěno na plnění jiného cíle. V takové situaci by se projevily odlišné hodnotící reakce a reakční časy pozorovatele při hodnocení primárně vnímaného objektu. Výzkumu nevědomé aktivace stereotypů se zúčastnilo 22 českých školáků, kteří byli podprahově vystaveni mužským tvářím odpovídajícím etnické skupině Romů či etnické majoritě, zatímco plnili úkol, při kterém měli vyjádřit jejich hodnocení k zobrazovaným tradičním čínským znakům. Celkové výsledky experimentu nevykazovaly významné rozdíly hodnotících reakcí účastníků, ani neovlivnily jejich reakční dobu, jak bylo očekáváno. Získané poznatky ovšem poukazují na určitou tendenci k vstřícnějšímu hodnocení vlastní in-group skupiny.
Subliminal perception of ethnic minorities and its influence on neutral visual stimuli evaluations