Die Funktion der Sprache im Roman Herta Müllers - Hesová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá literární analýzou románu Rozhoupaný dech od Herty Müllerové a kvalitou jejího jazyka. Ze začátku obsahuje krátké kapitoly, které patří k úvodu, jako životní příběh autorky, její nucené přestěhování se z Rumunska do Německa nebo krátká charakteristika její literatury. Práce se zmíní i o existencialismu, který autorku nemálo ovlivnil a nezapomene srovnat její romány s literaturou Franze Kafky. Hlavním úkolem je především práce s jazykem. Podle literární teoretické vědy Gerarda Genetteho analyzuje způsob vyprávění, téma a motiv románu. Následuje stylistická analýza, podrobné studium slovní zásoby, lingvistických kategorií, frazeologismů a práce s intertextualitou. Práce je zakončená oceněním jejího naprosto originálního svědectví o životě v pracovním lágru - tak přehlížené části evropské historie, na niž se raději zapomnělo, a toto svědectví je postaveno do protikladu s její dokonalou prací s jazykem i samotným slovem.
The function of the language in the novel written by Herta Müller
Keywords: Herta Müller; pracovní tábor; Atemschaukel; Rozhoupaný dech; Radka Denemarková; román; Herta Müller; work camp; Atemschaukel; Rozhoupaný dech; Radka Denemarkova; novel