Analýza provozních ukazatelů ve vybraném zemědělském podniku - Žižka, Antonín (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem diplomové práce je zhodnocení hospodářského výsledku chovu dojeného skotu. V práci je kalkulováno s provozními ukazateli stáda, provozními náklady a výnosy za období let 2010 a 2011. Výsledkem práce je vyčíslení provozního zisku obou let a vyjádření míry provozní rentability. Zkoumaný zemědělský podnik hospodaří v bramborářské oblasti Plzeňského kraje. Jeho hlavní podnikatelskou činností je chov holštýnského skotu. Průměrný stav krav v těchto letech byl na farmě 221 ks. Chov skotu probíhá v rámci uzavřeného obratu stáda. Stádo je rozčleněno do věkových kategorií, kterým jsou přiřazovány přímé náklady. V jednotlivých kategoriích jsou hodnoceny produkční a reprodukční ukazatele. Díky tomu je možné vyjádřit cenu tříměsíčního telete, cenu odchované jalovice, náklady na výrobu jednoho litru mléka a podíl jednotlivých nákladů při tvorbě celkových nákladů. Celkové výnosy jsou tvořeny tržbami za prodej mléka, vysokobřezích jalovic a jatečných krav. Vedle výnosů jsou dalším příjmem podniku dotace. Z výsledků hospodaření je vypočtena také rentabilita tržeb.
Analysis of operation charakteristics in choice agriculture enterprise
Keywords: Dojený skot; chov skotu; mléko; ekonomika; rentabilita; Dairy cattle; cattle breeding; milk; economics; profitability