K problematice toponym - Veselá, Ivana (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá popisem vybraných atributivních urbanonym ve dvou městech kraje Vysočina. Cílem práce je tedy zmapovat uliční názvosloví obsahující atribut, a to z hlediska historického vývoje a sémantické motivace. Práce je rozčleněna do dvou částí. Teoretický oddíl se zabývá onomastikou jako vědní disciplínou, její historií a osobnostmi, její charakteristikou, základním dělením a funkčností. Další část teoretického oddílu se věnuje otázce toponym, konkrétně atributivním urbanonymům, objasnění jejich vývoje a četnosti výskytu v České republice. Druhá část jest částí praktickou zabývající se atributivními urbanonymy v rodném kraji Vysočina.
To the Issue toponyms
Keywords: onomastika; toponyma; atributivní urbanonyma; motivace pojmenování; historie pojmenování; onomastics; toponyms; attributive urbanonyms; motivation of name; history of naming