Vyhodnocení ekonomické efektivity systému precizního zemědělství v podmínkách vybrané farmy v ČR - Buchtel, František (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá problematikou satelitních navigací v zemědělství a ekonomickým vyhodnocením efektivity systému precizního zemědělství v podmínkách vybrané farmy v České Republice. Na úvod je seznámení s nejznámějšími systémy družicové navigace na určování polohy, kde je stručný popis systému GPS, GLONASS a Galileo. Systému GPS se v pokračování práce věnuji podrobněji. Následně popisuji systém navádění od firmy John Deere a korekce chyb SF 1, SF 2 a RTK (Real Time Kinematic). Poté následuje zhodnocení vybraného systému precizního zemědělství na konkrétní farmě v ČR (vliv technologie na úsporu nákladů, vliv na zvýšení výnosu a analýza nákladů na pořízení). Na závěr bakalářské práce odpovím na vědecké hypotézy ze zadání, vyhodnotím systém a uvedu závěry pro praxi.
Evaluation of economic efficiency of precision farming system in selected farm in the Czech Republic
Keywords: Precizní zemědělství;- GPS;- RTK;- efektivita systému; Precision farming; -GPS; -RTK;- Efficiency of the system