Závazkové vztahy vznikající při přepravě - Krepsová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce poskytuje stručný přehled jak o přepravě samotné, tak o závazkových vztazích, které se k přepravě vztahují. Hlavním cílem této práce je analyzovat problematiku závazkových vztahů v praxi, které vznikají při přepravě osob a zboží - pomocí odpovědí na deset předem stanovených hypotéz, a popsat proces realizace přepravy na dvou specifických firmách. Zvlášť postup realizace přepravy osob a zvlášť zboží. Výsledky otázek smluvních vztahů v praxi jsou založeny na dotaznících, které byly zaslány zájemcům o přepravu a několika organizacím poskytujícím přepravu. Jednotlivé procesy realizace dopravy se vztahují k osobním rozhovorům, jeden s linkovým řidičem autobusu a druhý se zaměstnancem konkrétní firmy, která objednává přepravu. Nakonec byly tři hypotézy zamítnuty a zbylých sedm potvrzeno. U zhodnocení rozhovorů, pouze u firmy Faber - Castell, která přepravu objednává, bylo shledáno jen minimálně nedostatků, na které jsem následně navrhla patřičné řešení.
Contractual Obligations Arising from Transport
Keywords: přeprava; věřitel; dlužník; závazek; smlouva; transport; contract; creditor; debtor; obligations