Metabolismus vybraných druhů dravého vodního hmyzu - Kleinová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2012)
Název: Metabolismus vybraných druhů dravého vodního hmyzu. Cíle: Hlavním cílem této práce bylo analyzovat spotřebu kyslíku dravého vodního hmy-zu, v mém případě vážek (řád Odonata, podřád Anisoptera), při metabolismu. Sledová-ny byly různé instary vážek několika druhů. Dalším cílem bylo zjistit závislost metabolických nároků na druhové příslušnosti a velikost jedince, zhotovit tabulky a grafy shrnující nejdůležitější výsledky a provést základní statistické analýzy. Metody: V práci jsem použila metodu měření spotřeby rozpuštěného kyslíku pomocí polarografického stanovení koncentrace kyslíkovou sondou. Výsledky: Rychlost metabolismu se na jednotku hmotnosti snižovala s rostoucí vahou a velikostí, což odpovídá předpokladům metabolické teorie ekologie.
The metabolism of selected species of predatory aquatic insects
Keywords: Odonata; spotřeba kyslíku; dýchání; metabolismus; Odonata; oxygen consumption; respiration; metabolism