Optimalizace primerů pro PCR amplifikaci a následné sekvenování exonů genu PKD2 - Kozák, Kristián (Jihočeská univerzita, 2022)
Polycystické onemocnění ledvin dominantního typu postihuje široké spektrum věkové kategorie a pro pacienty představuje určité omezení, či komplikace spojené s tímto onemocněním, ať už se jedná o nález cyst v orgánech nebo až nástup renální insuficience. Po obeznámení charakteristiky, průběhu, diagnózy a terapie onemocnění, jsem navrhnul nové primery ohraničující úseky různých exonů genu PKD2. Nové primery jsem testoval a optimalizoval teploty nasedání primerů gradientovou PCR. Amplifikované úseky jsem později poslal na sekvenaci a ověřil jejich identitu. Podařilo se mi optimalizovat primery pro amplifikaci a následnou sekvenaci 4 exonů genu PKD2. Jedním z těchto exonů je i exon 2, ve kterém se vyskytuje kauzální mutace způsobující onemocnění PCHLAD v rodině, ze které jsem získal vzorky pro svůj výzkum.
Primer optimalization for PCR amplification and exons sequencing of the PKD2 gene
Keywords: Polycystické onemocnění ledvin; gen PKD2; gen PKD1; mutace; optimalizace primerů; sekvenace; exon 2; Polycystic kidney disease; PKD2 gene; PKD1 gene; mutation; primer optimalization; sequencing; exon 2