Detekce meticilin resistentních kmenů Staphylococcus aureus v materiálu mikrobiologické laboratoře Laboma České Budějovice - Šůsová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2010)
Předmětem mé diplomové práce je zjištění meticilin rezistentních kmenů Staphylococcus aureus v materiálu Laboma mikrobiologické laboratoře v Českých Budějovicích. Tato práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou část. V praktické části (MRSA) je uvedena v detailu metodika detekce a identifikace meticilin rezistentní Staphylococcus aureus, stejně jako přesné postupy a zásady jednotlivých metody, které byly použity. Dále jsou zde graficky a statisticky zpracované údaje o MRSA, které byly získány v roce 2008 a 2009. Cílem této práce bylo zjistit výskyt MRSA u ambulantních pacientů. Srovnání výskytu MRSA u obou pohlaví, porovnání jednotlivých měsíců a srovnání let 2008 a 2009. Navíc také detekci rezistence a citlivosti na testována antibiotika a identifikace rizikové věkové skupiny. Výsledkem bylo, že MRSA se vyskytuje nejvíce ve věkové skupině těch, kteří jsou mezi 76-90 rokem věku v obou letech. Největší rezistence byla pozorována při použití oxacilinu a nejmenší rezistence byla pozorována gentamicinu. Největší počet pozitivních izolátů MRSA byly pozorovány v únoru 2008 a listopadu 2009.
Detection meticilin resistant strains of Staphylococcus aureus in material microbiology laboratory Laboma České Budějovice
Keywords: Staphylococcus aureus; methicillin rezistentní Staphylococcus aureus; nozokomiální infekce; antimikrobiální látky; Staphylococcus aureus; methicillin resistant Staphylococcus aureus; nosocomial infection; antimicrobial substance