Týmová práce ve vybrané organizaci - Zoulová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce s názvem Týmová práce ve vybrané organizaci je zaměřena na týmovou práci, její organizaci, řízení a rozvoj. Cílem této bakalářské práce jsou návrhy změn a doporučení pro dosažení efek-tivnějšího řízení na základě provedených analýz a následného zhodnocení aplikované týmové práce v organizaci. Teoretická část se zaměřuje na problematiku a podstatu týmové práce, zabývá se výhodami a nevýhodami její aplikace, jejími rozdíly oproti pracovní skupině a představuje možné druhy týmů. Pozornost je také věnována týmovým rolím a týmovému vedoucímu a jejich významu v týmech. Praktická část se zaměřuje na analýzu týmové práce ve společnosti XY, která je poskytovatelem elektronické a mechanické výroby. Společnost nabízí SMT (plošné) a THT (vývodové) osazování desek plošných spojů, jejich testování, montáž a další technologickou podporu. Finální výrobky podniku jsou využity v automobilovém, telekomunikačním, navigačním a zabezpečovacím průmyslu. Úvodní část praktické části se zabývá představením podniku, jeho historií, odděleními a aktivitami. Další část se zaměřuje na analýzu konkrétní výrobní skupiny, kde jsou sledovány výrobní procesy, úkoly jednotlivých pracovníků a míra kooperace mezi nimi. Pozornost je také věnována komunikaci mezi pracovníky a jejímu vlivu na kvalitu produkce, na včasné plnění výrobního plánu a na pracovní vztahy. Poslední částí je analýza odměňovacího systému v pracovní skupině. Na základě analýzy je navrhována transformace zkoumané pracovní skupiny v tým. Pro zavedení a udržení efektivního týmu je však nutné odstranit zjištěné nedostatky. Mezi návrhy patří například zavedení týmového odměňování, týmových porad a podpora týmové autonomie. Mezi očekávané přínosy této transformace patří lepší koordinace procesů a větší pracovní nasazení a spokojenost díky novému odměňovacímu systému a týmové autonomii.
Teamwork In A Selected Organization
Keywords: vedoucí týmu; členové týmu; týmové role; kooperace; motivace; soudržnost; sdílení informací; angažovanost; flexibilita; autonomie; pevné pracovní vztahy; efektivita; team leader; team members; team roles; cooperation; motivation; cohesiveness; information sharing; involvement; flexibility; autonomy; strong working relationships; efficiency