Hodnocení kvalitativních ukazatelů při sklizni sena, senáže a slámy pomocí sběracích lisů - Kočí, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce je zaměřena na hodnocení dvou sběracích lisů na válcové balíky od různých výrobců s variabilní lisovací komorou a řezáním při sklizni senáže, sena a slámy. Hodnocení proběhlo mezi lisem John Deere 960 a lisem Kuhn VB 2160. Posuzovány byly následující parametry: kvality řezání, slisovanosti balíků, kvality senáže, přehledem výkonností, ekonomickým rozborem a vhodnosti doporučení pro využití v zemědělské praxi. Lis JD 960 dosáhl lepších výsledků při většině porovnávaných pokusů. Slisovanost senáže byla 666,25 kg.m-3, sena 221,39 kg.m-3 a slámy 176,62 kg.m-3. Kvalita senáže byla ohodnocena jako výborná. Lis JD 960 dosahoval také dobrých výkonností při sklizni senáže 20,89 t.h-1, sena 15,61 t.h-1 a slámy 12,54 t.h-1. Náklady lisu na 1 kilogram krmiva jsou u senáže 0,036 Kč, sena 0,079 Kč a slámy 0,101 Kč. Pro praktické využití jsem provedl ekonomické hodnocení nákladů lisů na provozní rok. Lis JD 960 vykazuje nižší náklady na 100 hektarů senáže o 1320 Kč, sena o 2690 Kč a slámy o 6000 Kč než lis Kuhn VB 2160. Proto bych lis JD 960 doporučil pro větší podniky, které mají dostatek finančních prostředků a možnost velkého sezónního nasazení tohoto lisu. Lis Kuhn VB 2160 sice nedosáhl tak dobrých výsledků jako lis JD 960, ale přesto bych ho doporučil pro menší až středně velké zemědělské podniky, které by ho využily hlavně pro sklizeň sena a slámy.
Assessment of Qualitative Indicators Related to Hay, Haylage and Straw Harvesting
Keywords: Klíčová slova: sběrací lis; slisovanost; kvalita senáže; řezací ústrojí; seno.; pick-up baler; bale density; haylage quality; cutting mechanism; hay