Jazyková politika v Itálii vůči menšinám: aktuální situace na Sardinii - Rozkovcová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2022)
Předkládaná bakalářská práce si klade za cíl zmapovat jazykovou situaci na ostrově Sardinie a jazykovou politiku vůči zde přítomným menšinovým jazykům. V první polovině práce popisuji, jakými menšinovými jazyky zdejší obyvatelé mluví, u každého z nich se také ve stručnosti věnuji historickým okolnostem, jež jsou s jeho vývojem spojeny. Dále jsem pozornost věnovala ligurskému dialektu, kterým se zde mluví. Krátce též zmiňuji některé odlišnosti mezi standardní italštinou a regionální italštinou Sardinie. Druhá polovina této práce je pak věnovaná zákonům, které menšinové jazyky chrání, a konkrétním krokům regionální jazykové politiky, jež povedou k podpoře či oživení menšinových jazyků.
Linguistic politics in Italy towards minorities: present situation in Sardinia
Keywords: algherská katalánština; dialekt; jazyková politika; menšinové jazyky; regionální italština; Sardinie; sardština; tabarchinšina; Catalan spoken in the city of Alghero; dialect; language policy; minority languages; regional Italian; Sardinia; Sardinian; Tabarchino