Vliv zpracování medu na jeho antimikrobiální aktivitu u bakterie Escherichia coli - Štefanová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
V teoretické části mé bakalářské práce pojednávám o medu, jeho chemickém složení, fyzikálních vlastnostech a využití v lékařství, kde popisuji hlavně antimikrobiální aktivitu. Dále se krátce zabývám popisem vlastností a patogenních kmenů bakterie Escherichia coli. Cílem práce bylo otestovat vliv manipulace a zpracování medu na jeho antimikrobiální aktivitu. Byly stanoveny dva ukazatele antimikrobiální aktivity, a to Minimální inhibiční koncentrace (MIC) a Minimální baktericidní koncentrace (MBC) vůči gram-negativní bakterii E. coli. Tyto parametry byly testovány na 6 vzorcích stočených medů a následně po 12 hodinovém vysoušení, zahřátí ve vodní lázni při 50 °C do ztekucení (přibližně 1 hod) a po zahřátí v mikrovlnné troubě na 250 W do ztekucení. Pro stanovení MIC byla využita metoda Broth microdilution assay se spektrofotometrickým vyhodnocením. MBC bylo stanoveno přetažením a kultivací bakterie na agarovém médiu. K tomu byl navíc stanoven obsah vody a měrné elektrické vodivosti stočených a vysušených vzorků medu. Výsledky ukázaly, že všechny z uvedených metod zpracování negativně ovlivňují antimikrobiální aktivitu, přičemž nejhorší výsledky vykazovaly medy po mikrovlnném zpracování. Jelikož se med v praxi rutinně tepelně zpracovává, tyto výsledky mohou pomoci zvolit co nejšetrnější metodu zpracování.
Impact of honey processing on its antimicrobial activity on bacteria Escherichia coli
Keywords: med; Escherichia coli; mikrobiální kultivace; tepelné zpracování; minimální inhibiční koncentrace; minimální baktericidní koncentrace; honey; Escherichia coli; microbial cultivation; thermal processing; minimum inhibitory concentration; minimum bactericidal concentration