Prověrka funkčnosti jednotlivých USES v oblasti Sokolovské pánve a návaznost na okolní krajinu - Morávková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
Krajina je dynamický systém, který se neustále vyvíjí. Člověk může být faktorem, který tento vývoj urychlí, zpomalí, nebo úplně zastaví. Podkrušnohorská výsypka je ukázkou narušení, kdy došlo k zastavení vývoje krajiny v důsledku těžební činnosti. Krajina má však stále svoji historickou hodnotu i po narušení. Cílem každé aktivity, která negativně pozmění krajinu, by měla být následná náprava. V případě Podkrušnohorské výsypky navrhnout takové rekultivace a najít krajinné prvky, které by zvyšovaly ekologickou stabilitu krajiny a napomohly probuzení krajiny do historické podoby.
Utility verification of single cells of territorial systems of ecological stability in Sokolov basin area and sequence on surrounding countryside
Keywords: Krajina; výsypka; rekultivace; územní systémy ekologické stability; koeficient ekologické stability; Countryside; spoil bank; recultivation; territorial systems of ecological stability; coefficient of ecological stability