Volnočasové aktivity ve Velešíně v letech 1900 - 1950 - Svobodová, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá zkoumáním volnočasových aktivit ve městě Velešíně v letech 1900 až 1950. Tvoří ji čtyři kapitoly. V první kapitole se zaměřuji na vymezení pojmu volný čas, pojetí volného času obecně a z historického hlediska. Druhou kapitolu věnuji historii a náboženství v Čechách v kontextu politicko-společenském a náboženském v období 1900-1950. Třetí kapitolu věnuji městu Velešínu. Zde propojuji historii a náboženství v Čechách s kulturou, školstvím a životem ve Velešíně ve vztahu k volnočasovým aktivitám. Hlavní myšlenkou čtvrté kapitoly je popsat kompletně volnočasové aktivity ve městě Velešíně se zaměřením na volnočasové spolky ve Velešíně. V práci je použita metodologie historické práce formou sběru dat ze všech dostupných pramenů a literatury.
Leisure activities in Velešín between 1900 - 1950
Keywords: Klíčová slova: volnočasové aktivity; volný čas; volnočasové spolky; město Velešín; spolek Šumavan; historie; náboženství; farní kronika; archiv; divadelní činnost; Key words: leisure activities; leisure; leisure fellowships; Velešín; the fellowship Šumavan; history; religion; parish chronicals; uvimba; theater