Molekulární identifikace a fylogeneze produkčních kmenů Chlorella spp. používaných v řasových biotechnologiích - Vodička, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2010)
Zelené řasy patří mezi významné sladkovodní primární producenty. Rod Chlorella reprezentuje jednu z řas, která je nejčastěji používána v řasových biotechnologiích k produkci biomasy užitím jak autotrofních, tak heterotrofních kultivačních systémů. Poté se používá jako potravinové doplňky pro lidi i pro zvířata. Avšak obzvláště druhy uvnitř rodu Chlorella jsou nerozeznatelné na základě morfologie, proto by k jejich spolehlivé charakterizaci měly být použity molekulární markery. Tato práce se zaměřuje na molekulární charakterizaci tří produkčních kmenů Chlorelly za účelem patentové ochrany a specifikuje jejich fylogenetickou a taxonomickou pozici.
Molecular identification and phylogeny of Chlorella spp. production strains utilized in algal biotechnologies
Keywords: Chlorella; Chlorophyta; autotrofní; heterotrofní; kmenově-specifické primery; fylogenetická analýza; H1; A1; H2; 18S rDNA; 16S rDNA; ITS1.; Chlorella; Chlorophyta; autotrophic; heterotrophic; strain-specific primers; phylogenetic analysis; H1; A1; H2; 18S rDNA; 16S rDNA; ITS1.