Návrh modelu činnosti Krizového štábu Jihočeského kraje - Karda, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této práce je prověřit stávající činnost Krizového štábu Jihočeského kraje a nalézt slabiny, které by bylo možno zlepšit. Nedílnou součástí práce je zasazení Krizového štábu Jihočeského kraje do systému krizového řízení v ČR a popis jeho vývoje v čase. Analýzami byly identifikovány suboptimálně provozované činnosti - přílišné zpracování listinných materiálů, zajištění bezporuchového chodu informačních technologií, minimalizace počtu používaných informačních systémů, rozmístění jednotlivých pracovníků v prostoru a optimalizace jejich počtu. Činnosti byly zkoumány s důrazem na jejich přínos pro výslednou práci Krizového štábu Jihočeského kraje. Byly rozkresleny toky informací a dokumentů a vyjmenovány činnosti, které je nutné s každým dokumentem provést. V práci jsou navržena opatření vedoucí k efektivnějšímu využití pracovníků a techniky ve výše zmíněných oblastech - nakládání s dokumenty, převážně v elektronické formě (kromě klíčových dokumentů), a z toho vyplývající zabezpečení úložiště dokumentů (fyzické i datové). Převod plánů spojení do elektronické formy, použitím systému Kontakty pro Krajský úřad Jihočeského kraje, ulehčuje činnost při vyhledávání kontaktů na zájmové osoby a subjekty a správu jejich kontaktních údajů. Pro zkvalitnění činnosti členů Krizového štábu Jihočeského kraje je navrženo minimalizovat počet používaných informačních systémů, zavést pravidla komunikace rizika a provést přesun skupin do izolovaných prostor.
Design the work model of the Crisis staff of the South Bohemian Region
Keywords: krizový štáb; optimalizace; informační systém; ochrana obyvatelstva; crisis staff; optimization; information system; protection of population