Dobrovolnictví jako deinstitucionalizace sociální práce - Kratková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá dobrovolnictvím jako možnou formou deinstitucionalizované sociální práce. Cílem bakalářské práce je zjistit postavení dobrovolnictví v sociální práci a jeho využití při výkonu sociální práce. Dále popsat, jakým způsobem vnímají dobrovolnictví a jeho uplatnitelnost v sociální práci sociální pracovníci. K dosažení stanoveného cíle byla využita kvalitativní výzkumná strategie. Výzkumný soubor byl vybrán záměrně na základě zprostředkování kontaktu skrz koordinátory dobrovolníků. Výzkumným vzorkem jsou tedy sociální pracovníci, kteří ve své praxi využívají dobrovolníky po dobu alespoň jednoho roku. Potřebná data byla získávána metodou dotazování, konkrétně pak technikou polostrukturovaného rozhovoru. Veškerá data byla vyhodnocena pomocí otevřeného kódování a následně provedenou kategorizací dat. Z výsledků vyplývá, že ačkoli je dobrovolnictví v sociální práci široce uplatnitelné a je možné ho využívat jak v ambulantních, pobytových tak terénních sociálních službách, není ještě v prostředí domácí sociální práce obvyklé, aby dobrovolníci působili svou činností v přirozeném prostředí klienta a tak se přímo zapojili do procesu deinstitucionalizace sociálních služeb. Výsledky výzkumu této bakalářské práce mohou být přínosné jednak pro samotné dobrovolníky a koordinátory dobrovolníků, tak pro sociální pracovníky a organizace poskytující sociální služby a to tím, že poskytují prostor pro možnou diskuzi o širokých možnostech uplatnitelnosti dobrovolnictví a jeho budoucím potenciálu.
Volunteering as Deinstitutionalization of Social Work
Keywords: Dobrovolnictví; profesionalizace; sociální práce; deinstitucionalizace; využití dobrovolnictví.; Volunteering; professionalization; social work; deinstitutionalisation; use of volunteering.