Produkce, výkup a zpracování ovčí vlny (Jihočeský kraj) - Kovařík, Petr (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce je zaměřena na problémy odbytu ovčí vlny. V posledních letech bylo stříhání ovcí spíše nutností bez ekonomického opodstatnění. Cílem práce byla analýza podmínek výkupu ovčí vlny z jihočeských farem. Práce je také zaměřena na alternativní formy zpracování, které by mohly zajistit větší zájem o výkup méně kvalitní vlny. Práce popisuje historii chovu ovcí, současný stav v chovu v ČR, příklady využití ovčí vlny a mapuje výkupní a zpracovatelské subjekty. Závěr práce se věnuje nové formě využití vlny, která umožňuje zpracování vlny podřadné kvality.
Producing, selling and processing sheep wool (South Bohemia)
Keywords: ovce; vlna; ovčí vlna; zpracování vlny; využití vlny; vlněné izolace; potní vlna; stříž; textilní vlákno; vlnařský průmysl; výkup vlny; Sheep; wool; wool industry; wool processing; wool uses; wool husbandry; wool insulation; grease wool; wool fertiliser; wool fleece; textil fibre; wool shearing