Možnosti zvyšování spotřeby ovoce, zeleniny a luštěnin u dětí ve školních jídelnách - Pavcová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem diplomové práce bylo zpracování a praktické ověření nutričního programu zaměřeného na zvýšení spotřeby zeleniny, ovoce a luštěnin (dále jen ?ZOL?), ve školní jídelně Mateřské školy T. G. Masaryka v Českém Krumlově. V teoretické části, kromě informací o nutričních požadavcích na výživu školních dětí, je popsán současný oficiální systém kontroly stravování, založený na tzv. spotřebním koši, který vychází ze stanovených hmotnostních norem jednotlivých potravin pro příslušné věkové kategorie dětí. Metodicky bylo postupováno tak, že data získaná z programu spotřebního koše za období leden až duben 2015 byla porovnána s daty ze stejného období roku 2016, kdy byl aplikován nutriční program ZOL. Výzkumný soubor byl tvořen dětmi z Mateřské školy Český Krumlov, T. G. Masaryka. Celkem 43 dětí, 21 dívek a 22 chlapců předškolního věku ve věkovém rozpětí 4-7 let. Získaná data byla zpracována graficky a pomocí základních statistických veličin. Srovnáním dat ze spotřebního koše před nutričním programem bylo zjištěno, že spotřeba sledovaných tří komodit, se v průběhu konání nutričního programu zvýšila u zeleniny o 10%, u ovoce o 10% a u luštěnin o 5%. Získané výsledky poukazují na vhodně zvolený nutriční program a jeho přínos pro praxi ve školních jídelnách.
Possibilities of increasing child consunption of vegetable, fruit and legumes in school dining hall.
Keywords: Nutriční program ?ZOL?; výživa; spotřební koš; Nutrition program ?ZOL?; nutrition; consumer basket