Reprezentace noetické nejistoty v díle Karla Čapka - Tischlerová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2013)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá problematikou noetické nejistoty v díle Karla Čapka. První část této práce krátce zahrnuje informace o životě autora a jeho pojímání pragmatické filozofie, která ovlivnila jeho tvorbu. Autor se ve svých dílech často táže na otázky lidského vnímání a poznání světa, ovšem odpovědi ponechává otevřené, tím navozuje záhadnou a nejistou atmosféru. Hlavním cílem je provézt analýzu jednotlivých děl a vyhledat v nich motivy nejistoty poznání, čímž se zabývá druhá část práce.
The representation of noetic uncertainity in the work Karel Čapek
Keywords: Karel Čapek; noetická nejistota; poznání; mnohost pohledů; Karel Čapek; noetic uncertainity; cognition; plurality of views