Vliv pozemkových úprav na stupeň realizace ÚSES v určených katastrálních územích Jihočeského kraje v oblasti intenzivního zemědělství - Talpašová, Simona (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem práce bylo posouzení a vyhodnocení vlivu komplexní pozemkové úpravy na realizaci plánu územního systému ekologické stability ve vybraném katastrálním území. Posouzení proběhlo na základě srovnání stavu územního systému ekologické stability před a po realizaci pozemkové úpravy. Byla provedena revize v terénu, zdali prvky plní svou funkci. Na základě této revize byla navržena opatření, která mohou sloužit jako doporučení pro správu skladebných částí. Za tímto účelem bylo vybráno katastrální území Dynín v Jihočeském kraji. Zvolenou metodikou bylo zjištěno, že se ekologická stabilita po komplexní pozemkové úpravě nezměnila. Hypotéza, že pozemkové úpravy mají vliv na ekologickou stabilitu, se tedy nepotvrdila.
Influence of land adjustments on the degree of implementation inTerritorial system of ecological stability for cadastral in South Bohemian Region in the field of intensive agriculture
Keywords: ÚSES; pozemkové úpravy; společná zařízení; ekologická stabilita; vývoj zemědělské krajiny; TSES; land adjustment; common facilities; ecological stability; development of agriculture landscape