Výchova a vzdělání ve starověku aneb jejich odkaz dnešní době - Koptyšová, Monika (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá výchovou a vzděláním ve starověku v porovnání s dnešní výchovou a vzděláním. Nejprve se seznámíme se vzděláním ve dvou městských státech Spartě a Athénách. Porovnáme rozdíly, které zde byly, a přesuneme se k jedné z nejvýznamnějších osobností tehdejší filosofie ? Sokratovi. Krátce se zmíním o jeho životě, ale mnohem důležitější je jeho filosoficko-pedagogické působení a myšlenky, které nás ovlivňují i dnes. Na závěr se v práci věnuji porovnání pohledu Sokrata, Platóna a Aristotela na tehdejší výchovu a vzdělání oproti dnešnímu pohledu. Hlavním cílem celé práce je najít nějaký odkaz pro dnešní dobu. Ať už je to metoda nebo nějaká myšlenka, která by se dala využít i v dnešní době, a která by mohla pomoci při výchově a vzdělání.
Education and training in ancient times - a reference today
Keywords: starověk; antika; výchova; vzdělání; Sokratés; sokratovský dialog; sokratovská metoda; Sparta; Athény.; ancient history; antiquity; upbringing; education; Socratic Dialogue; Socratic Method; Sparta; Athens.