Přídavná jména a zájmena v učebnicích pro 2. stupeň ZŠ - Klika, Radek (Jihočeská univerzita, 2021)
Tématem bakalářské práce je komparace vzdělávacích obsahů učiva o přídavných jménech a zájmenech v současných učebnicích českého jazyka na 2. stupni základní školy. Cílem práce je identifikace potenciálních odlišností v didaktické aplikaci zmíněných slovních druhů a jejich osvojování na 2. stupni ZŠ. Úvodní kapitoly se budou věnovat základní terminologii. Následovat bude ukotvení tématu v kurikulárních dokumentech českého školství. V další části bude zachycen a porovnán obsah učiva o přídavných jménech a zájmenech. Teoretické východisko vytvořily vybrané aktuální práce z oblasti didaktiky a gramatiky českého jazyka. V práci budou použit empiricko-analytický přístup a komparativní metoda.
Adjectives and pronouns in textbooks for the second stage of primary school
Keywords: přídavná jména; zájmena; učebnice pro ZŠ; slovní druhy; Adjectives; pronouns; textbook; word types