Život homosexuálů v současné české společnosti - Stuhlová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou života homosexuálních jedinců v české společnosti. Úvodní část je věnována teoretickým poznatkům a základním pojmům spojeným s homosexualitou. Teoretická část seznamuje čtenáře s legislativním vymezením práv homosexuálů nejen v České republice, ale i na dalších místech ve světě. V návaznosti na téma registrovaného partnerství se další kapitola věnuje právní úpravě, která zakazuje homosexuálním párům adoptovat děti. Současná práva homosexuálů umožňují pouze adopci jednotlivců nebo pěstounství. I tomu se věnuje jedna kapitola teoretické části. Poslední část teoretické oblasti se věnuje výzkumům, které se v minulosti zabývaly otázkou homosexuality a homofobie. Praktická část práce je věnována vlastnímu výzkumu homosexuality v České republice. Kvalitativní výzkum realizovaný formou rozhovoru s jednotlivými respondenty přibližuje čtenáři podmínky života gayů a leseb v české společnosti. Pomocí polostrukturovaného rozhovoru byly odhaleny zásadní okamžiky v životě jedince a zároveň i jeho běžné denní starosti. Mezi základní témata probíraná během rozhovoru patřil coming out, registrované partnerství, adopce a respondentovy zkušenosti s homofobií. Bakalářská práce přináší vhled do života lidí, kteří tu žijí s námi.
Gay life in contemporary Czech society
Keywords: homosexualita; homofobie; coming out; registrované partnerství; adopce; pěstounství; výzkum homosexuality; Prague pride; homosexuality; homophobia; coming out; registered partnerships; adoption; fostering; research on homosexuality; Prague Pride