Fyzické a psychické zatížení perioperačních sester na ortopedickém operačním sále - Zemčíková, Hana (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem této bakalářské práce je "Fyzické a psychické zatížení perioperačních sester na ortopedickém operačním sále". Perioperační sestra je v současnosti charakterizována jako vysoce specializovaná odbornice, která se v rámci svého oddělení musí neustále vzdělávat a osvojovat si nové postupy operací. Cílem této bakalářské práce bylo zjistit možné stupně zatížení perioperačních sester na ortopedickém sále a dále zmapovat fyzické a psychické projevy zátěže u perioperačních sester na tomto sále. Byly stanoveny tyto výzkumné otázky: Jaké projevy fyzické a psychické zátěže se objevují u perioperačních sester po standardních výkonech? Jaké projevy fyzické a psychické zátěže se objevují u perioperačních sester po revizních výkonech? Jaké techniky využívají perioperační sestry ke zmírnění zátěže? Jaké stimuly před a během operací zvyšují projevy zátěže. Pro empirickou část byl vybrán kvalitativní přístup. Byla zvolena technika polostrukturovaného rozhovoru, pozorování a vybrané testy pro určení fyzické a psychické zátěže. Rozhovory byly následně přepsány přímým přepisem. Výzkumný soubor tvořily perioperační sestry na ortopedickém operačním sále. Z výzkumného šetření vyplynulo, že zvýšená fyzická zátěž je společná pro všechny respondenty a velice zajímavé výsledky přineslo i subjektivní hodnocení psychické náročnosti. Výsledky budou sloužit nejen nově nastupujícím sestrám ke snazšímu zvládnutí práce perioperační sestry, ale i k prevenci možné fyzické a psychické zátěže.
The physical and psychological burden of perioperative nurses in the orthopedic operating theatre
Keywords: Fyzické; psychické; zátěž; perioperační sestra; operace; standardní; revizní; Physical; psychological; stress; perioperative nurse; surgery; standard; revision