Využití technické analýzy na trhu s kryptoměnami - Borovka, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se zabývá využitím technické analýzy na trhu s kryptoměnami. Konkrétně vytvořením vlastní obchodní strategie za použití principů a postupů technické analýzy. Důležitá část tvorby strategie je definování si podmínek pro vstupy do obchodů a následné výstupy z nich. Tato vytvořená strategie byla zpětně otestována za vybrané období na Bitcoinovém trhu, poté byla vyhodnocena její úspěšnost a na konec byla srovnána s výnosem trhu za dané období. Vyhodnocení ukázalo, že strategie za vybrané období na Bitcoinovém trhu skončila zisková. Při srovnání s trhem vyšlo najevo, že výnos trhu byl za dané období řádově vyšší než výnos u obchodní strategie. Trh na druhou stranu dosáhl řádově vyššího maximálního drawdownu, což je při obchodování velmi důležitá metrika. Jde tedy říct, že při implementování doporučeních, které práce na konci obsahovala, lze tuto obchodní strategii využít pro obchodování v reálných tržních podmínkách na Bitcoinovém trhu nebo jiném volatilním trhu.
Use of technical analysis in the cryptocurrency market
Keywords: technická analýza; obchodní strategie; Bitcoinový trh; backtesting; Technical analysis; trading strategy; Bitcoin market; backtesting