Senzorické hodnocení vybraných druhů polotvrdých sýrů - Koubová, Klára (Jihočeská univerzita, 2013)
Ve skupině 55 posuzovatelů (20 žen, 35 mužů; 20 ? 24 let) byl proveden pořadový preferenční test. Hodnotitelům byly předloženy 3 vzorky sýra o tučnosti 20, 30 a 45 %. Ve skupině žen byl nejlépe hodnocen vzorek o tučnosti 45 % a nejhůře byl ohodnocen vzorek s 20 % tuku. Ve skupině mužů vzorek o tučnosti 20 % byl hodnocen jako nejlepší a jako nejhorší se umístil vzorek s 30 % tuku. Statisticky tyto výsledky potvrzeny nebyly.
Sensory evaluation of selected types of semi-hard cheese
Keywords: polotvrdé sýry; senzorické analýza; preferenční test; semi-hard cheeses; sensory evaluation; preference test