Symbolika křesťanských hřbitovů - Černá, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce stručně popisuje dějinný vývoj křesťanství. Zaobírá se vznikem křesťanství a událostmi, které výrazně ovlivnily jeho další rozvoj. Zabývá se nejhlavnějšími křesťanskými symboly, to jsou kříž, ryba, kotva, kalich, holubice či beránek. Rozebírá původ a význam znaků od počátku křesťanství až po současnost. Jejich důležitost pro věřící je doložena častými citáty z Bible. Ukazuje, jaký smysl mají pro jiné kultury a náboženství. Popisuje obecný rozvoj hřbitovů a způsobu pohřbívání. Poté se zaměřuje na české země. Ukazuje, jak se vyvíjel pohled společnosti na umírání a smrt od středověku po současnost, zvláště pak, jak křesťanství ovlivnilo vnímání smrti a také jeho působení na změny v pohřbívání a uspořádání hřbitovů. Zabývá se náhrobní symbolikou hřbitovů, konkrétně se jedná o svatou Otýlii a hřbitov v Mladém, jenž se oba náchází v Českých Budějovicích a hřbitovem v Albrechticích nad Vltavou. Srovnává četnost výskytu křesťanských znaků na jednotlivých hřbitovech a zkoumá, které symboly jsou nejoblíbenější ozdobou pomníků. Hlavním cílem práce je zjistit, zda jsou dnešní lidé nakloněni modernizaci hřbitovních náhrobků či se konzervativně drží zažitých křesťanských tradic.
Symbolism of Christian graveyards