Hodnocení parametrů plodnosti prasnic ve vybraném chovu - Michňová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem diplomové práce bylo analyzovat reprodukční ukazatele prasnic dosažené ve vybraném chovu. Ve sledovaném období se průměrně v 1 vrhu narodilo 12,6 všech narozených selat, z nichž bylo 11,7 selat živě narozených. Nejvíce živě narozených selat se narodilo prasnicím hybridní kombinace (ČBUČL)ČBU, a to 12,0 ? 3,1, ve srovnání s prasnicemi ČBUČL (11,8 ? 3,0) a ČBU (11,6 ? 3,2). Nejvíce živě narozených selat bylo zjištěno u prasnic ve 3. a 4. vrhu (12,6 ? 3,1 a 12,5 ? 3,1). Prasničky poprvé zapuštěné ve 230250 dnech věku dosáhly vyššího počtu živě narozených selat (9,9 ? 2,8) ve srovnání s prasničkami zapuštěnými do 229 dní věku (9,5 ? 2,5). Rozdíl 0,4 selete byl statisticky vysoce významný. Prasnice s délkou březosti do 114 dní měly o 1,3 selete více (12,0 ? 3,1) než prasnice s délkou březosti 115 dní a více (10,7 ? 3,1). Diference 1,3 selete byla statisticky vysoce významná. Prasnice s délkou intervalu od odstavu selat do zapuštění do 4 dní vykázaly vyšší počet živě narozených selat (12,3 ? 3,0) než prasnice s délkou intervalu 5 dní a více (11,4 ? 2,9). Rozdíl 0,9 selete byl statisticky vysoce významný. Vliv délky mezidobí (132145, 146160 a 161200 dní) na počet živě narozených selat (12,1 ? 3,1; 12,2 ? 3,1 a 12,2 ? 3,2) nebyl potvrzen jako statisticky významný.
Evaluation of fertility parameters of sows in the selected breed
Keywords: prasice; reprodukce; věk při 1. zapuštění; délka březosti; interval od odstavu do zapuštění; mezidobí; sows; reproduction; age at first conception; gestation length; weaning-to-conception interval; farrowing interval