Možnosti využití fyzioterapie u pacientů s amputací na dolní končetině - Rožnovjáková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi využití fyzioterapie u pacientů s amputací na dolní končetině. Ztráta dolní končetiny má výrazný vliv na změnu v posturální stabilitě. I přes protetické vybavení má pacient narušenou propriocepci, která se odráží na patologické chůzi s kompenzačními mechanismy trupu. Využitím specifických fyzioterapeutických metod s adekvátním nácvikem chůze a stability se snažíme člověka vrátit do běžného života s minimálním pohybovým omezením. V teoretické části se nachází souhrnný popis amputace a jejího vlivu na posturální stabilitu, práce se dále zabývá možnostmi hodnocení pacienta, kde je podrobněji charakterizováno využití funkčních testů a posturografického vyšetření. Závěr je věnován protetickému vybavení a fyzioterapeutickým metodám uplatňovaných v praxi. Cílem praktické části je zhodnotit změny v posturální stabilitě s využitím přístroje se zpětnou biologickou vazbou a zároveň zmapovat kvalitativní a kvantitativní parametry chůze u pacientů s amputací dolní končetiny. Pro praktickou část byl zvolený kvalitativní výzkum, který obsahuje kazuistiky dvou pacientů s transfemorální a jednou transtibiální amputací dolní končetiny. Vstupní i výstupní vyšetření zahrnuje kompletní kineziologický rozbor, funkční testy s posturografickým vyšetřením posturální stability. Každý pacient absolvoval 10 individuálních terapií zaměřených ke zvýšení stability. Výsledky byly porovnávány mezi vstupním a výstupním vyšetřením. U všech pacientů došlo k pozitivnímu ovlivnění posturální stability s mírným zlepšením držení těla. I přes pravidelně probíhající terapii se nepodařilo výrazně změnit patologické komponenty chůze. Na tento stav může mít značný vliv protéza, která byla všemi pacienty popsána jako nevyhovující. Bakalářská práce může být využita studenty fyzioterapie pro rozšíření vědomostí, nebo mohou poznatky uplatnit během své praxe. Dále může sloužit jako edukační materiál pro pacienty, kteří se zajímají o danou problematiku.
Options of using physiotherapy at patients with amputation of their lower limb
Keywords: amputace; dolní končetina; funkční testy; fyzioterapie; chůze; posturální stabilita; posturografie; propriocepce; protéza; amputation; leg; functional tests; physiotherapy; gait; postural stability; posturography; proprioception; the prosthesis