Co je důstojnost? Pohled sester na lidskou důstojnost v ošetřovatelské praxi - Čamrová, Julie (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se týká problematiky lidské důstojnosti v ošetřovatelské praxi a pohledu sester na ni. Skládá se z teoretické a empirické části. Cílem práce bylo zmapovat představy sester o pojmu lidská důstojnost a jeho aplikaci v každodenní praxi. Dále chtěla přiblížit možnosti vzdělávání pro sestry v etické oblasti A pozorovat, jaký mají sestry přístup k seniorům v ošetřovatelské praxi. Na tyto cíle bylo následně vymezeno šest výzkumných otázek: Jaké jsou představy českých sester o pojmu lidská důstojnost? Jaké jsou představy německých sester o pojmu lidská důstojnost? Jakou možnost mají české sestry ve zdravotnickém zařízení účastnit se vzdělávání v etické oblasti? Jakou možnost mají německé sestry ve zdravotnickém zařízení účastnit se vzdělávání v etické oblasti? Jaký mají přístup české sestry k seniorům ve zdravotnickém zařízení? Jaký mají přístup německé sestry k seniorům ve zdravotnickém zařízení? Pro práci bylo zvoleno kvalitativní výzkumné šetření s technikou polostrukturovaného rozhovoru a skrytého pozorování. Výzkumný soubor tvoří 10 sester z českého a 10 sester z německého prostředí, které pracují se seniory na Oddělení následné péče v kraji Vysočina a Geriatrické klinice v Mnichově. Výběr sester byl záměrný. Z výsledků vyšlo najevo, že sestry z českého a německého prostředí mají vypracovány v praxi použitelné představy o pojmu lidská důstojnost, dokáží říct, jaký je správný přístup k seniorům, co je limituje během práce, jaké situace považují za nedůstojné, a navrhnout jejich nápravu. Následné vzdělávání v etické oblasti během zaměstnání ve zdravotnickém zařízení mají sestry v obou prostředích a využívají těchto možností. Přístup sester z obou prostředí k seniorům v ošetřovatelské praxi je na dobré úrovni. Domnívám se, že tato problematika je velmi aktuální a sestry by měly být v těchto oblastech dostatečně informovány, aby jejich péče byla optimální ve všech ohledech. Diplomová práce může sloužit jako studijní podklad pro studenty a sestry pracující se seniory. Také se nabízí prostor pro větší rozpracování problematiky lidské důstojnosti a pohledu sester na ni v ošetřovatelské praxi.
What is dignity? View of Nurses on the Human Dignity in Nursing Practice
Keywords: Lidská důstojnost; sestra; přístup sester k seniorům; vzdělávání v etické oblasti; Human dignity; nurse; approach of nurses to elderly; education in ethical field