Klíšťata jako potenciální přenašeči mikrosporidií - Fibigerová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2023)
Mikrosporidie jsou jednobuněční paraziti, kteří se přenášejí především kontaminovanou vodou nebo jídlem. Mikrosporidie se vyskytují ve všech orgánových systémech svého hostitele a mohou způsobovat různé patologické stavy. Cílem této práce je popis jiného způsobu přenosu, a to přenos pomocí krevsajících vektorů, konkrétně klíšťaty.
Ticks as a potentional vectors of microsporidia
Keywords: Mikrosporidie; přenos; klíště; Encephalitozoon spp.; Microsporidia; transmission; tick; Encephalitozoon spp.