Poselství pohádek pro děti v mateřské škole - Kuncová, Jana (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce se zabývá klasickou pohádkou v životě předškolních dětí. Jejím záměrem je zjistit, jaké šance má realizování pohádkových projektů v MŠ, aby zaujaly současné předškolní děti, plnily svá poselství a zároveň naplňovaly cíle RVPPV. Teoretická část se zabývá vývojovými etapami předškolního dítěte s vymezením charakteristických vývojových zvláštností. Druhá část vymezuje symboliku a charakteristické znaky pohádky. Třetí se týká významu pohádky v životě předškolního dítěte a jejího využití v rámci předškolního vzdělávání. Obsahem praktické části je vytvoření projektů, které vychází z pohádkových motivů a jejich realizace s dětskou skupinou.
The message of fairy tales for children in kindergarten
Keywords: Pohádka; předškolní dítě; předškolní vzdělávání; dětská literatura; lidová pohádka; činnosti; porozumění textu.; Fairy-tale; pre-school child; pre-school education; literature for children; folk fairy-tale; activities; text comprehension.