Kratochvilné čtení o schytralé Finettě, jinák Popelce tak nazvané - od francouzské conte de fées k české knížce lidového čtení - Neugebauerová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2015)
Příběh o Popelce patří k nejznámějším evropským narativům novověké slovesnosti. Tato práce se zabývá srovnáním dvou textů o Popelce, a to francouzského originálu Finette Cendron a českého překladu Kratochvilné čtení o schytralé Finettě, jinák Popelce tak nazvané. Zaměřuje se zejména na rozdíly mezi oběma narativy, ve snaze určit, zda se jedná o dobový překlad, či adaptaci.
Finette Cendron - From the French conte de fées to a Czech Folklore Book
Keywords: Finette Cendron; Popelka; knížky lidového čtení; conte de fées; baroko.; Finette Cendron; Cinderella; Czech folklore book; conte de fées; baroque.