Problematika elastické bandáže v ošetřovatelské praxi - Veselá, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Kompresivní terapie je velmi často podceňována jak všemi zdravotnickými pracovníky včetně lékařů, tak pacienty a vnímána jako jednoduchý úkol, který za všeobecné sestry mnohdy přebírá ošetřovatelka či sanitář. Na ošetřovatelských školách je tomuto tématu věnováno pouze minimum času a možná proto mají všeobecné sestry ohledně kompresivní terapie velmi limitované znalosti. Přitom kompresivní terapie je neodmyslitelnou součástí léčby a prevence žilních a lymfatických onemocnění. Efektivně provedená kompresivní bandáž zlepšuje kvalitu života pacientů s žilním či lymfatickým onemocněním a napomáhá v prevenci trombembolických onemocnění v průběhu operačních zákroků. Ale aby byla kompresivní bandáž efektivní, musí splňovat několik faktorů. Za prvé jí musí provádět řádně proškolený zdravotnický pracovník. A za druhé je velmi důležité, aby byl pacient o kompresivní bandáži řádně poučený, tak aby mohl doma v efektivní kompresivní terapii pokračovat. Cílem této práce bylo zjistit jak efektivní je kompresivní bandáž v souvislosti s ošetřovatelstvím na základě důkazů. Práce je rozdělena na část teoretickou, kde jsou obsaženy poznatky z výzkumů a publikací, které se týkají problematiky žilních onemocnění, aplikace kompresivní bandáže, porovnání elastických punčoch a elastických obinadel a edukace pacienta. Praktickou část tvoří kvantitativní výzkum, který proběhl u 192 respondentů, kteří pracují ve zdravotnických zařízeních jako všeobecné sestry a dostávají se tak do bezprostřední blízkosti pacienta podstupujícího kompresivní terapii. V souvislosti s kompresivní bandáží Nás tedy zajímalo, jaké znalosti mají všeobecné sestry, jakým způsobem aplikují kompresivní bandáž a jak probíhá edukace pacienta podstupující kompresivní bandáž. Výzkum prokázal souvislost mezi výběrem typu kompresivní terapie a zásobováním oddělení. Zároveň se ukázalo, že není žádná spojitost mezi délkou praxe všeobecné sestry a jejím způsobem aplikace kompresivní bandáže. Doporučením pro praxi je výukový seminář pro všeobecné sestry, kterým si doplní jak teoretické znalosti, tak si budou moci vyzkoušet praktickou aplikaci kompresivní bandáže včetně měření pomocí přístroje Picopress.
Issues of elastic bandage in nursing practice
Keywords: kompresivní terapie; elastický; obvaz; aplikace; edukace; žilní onemocnění; lymfatické onemocnění; compressive therapy; elastic; bandage; application; education; venous disease; lymphatic disease