Proměny gymnaziální výuky dějepisu na Klatovsku v letech 1971-1995 - Potužák, Jaromír (Jihočeská univerzita, 2022)
Poslední čtvrtina dvacátého století byla velmi dynamickým obdobím plným změn, a to nejen ve společnosti, ale i v oblasti vyučování. Stejně bouřlivým vývojem prošel i dějepis, a to nejen jako školní předmět. Cílem této práce je na příkladu dvou gymnázií v klatovském okresu (Sušice a Klatovy) zmapovat vývoj výuky na tomto typu středních škol v Československu s důrazem na vyučování dějepisu v letech 1971-1995. Na základě archivních materiálů, vzpomínek pamětníků a dobových odborných časopiseckých diskusí budou porovnány teoretické koncepce a míra jejich naplnění v každodenní praxi. Součástí výzkumu proto bude i analýza maturitních zkoušek z dějepisu s důrazem na jejich obsahovou proměnu v tomto období. Kromě archivního materiálu bude využito i metody oral history, která přinese porovnání teorie s praxí v tehdejší výuce, přičemž narátory se stanou nejenom studenti, ale rovněž vyučující. Součástí textu bude rovněž didaktická část, v níž se zaměřím na analýzu výukových metod a učebních pomůcek (především učebnic).
The Changes of History Teaching at the Secondary Grammar Schools in Klatovy District between 1971 and 1995
Keywords: střední školství; výuka dějepisu; Klatovy; Sušice; gymnázium; orální historie; transformace školství; dějiny středního školství; proměny výuky dějepisu; secondary education; history teaching; Klatovy; Sušice; secondary grammar school; oral history; transformation of education; history of secondary education; changes in history teaching