Využití volnočasových metod ve výchově k občanství - Hejlková, Hana (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce má formu metodického projektu, který zahrnuje konkrétní vyučovací jednotky. V první části práce je kladen důraz na průřezová témata a jejich postavení v rámci předmětu výchova k občanství na 2. stupni ZŠ. Na každé průřezové téma jsou vytvořeny dvě vyučovací jednotky, které jsou postaveny na metodách pedagogiky volného času a cílí na rozvoj volnočasové kompetence žáků. V návaznosti na konkrétní vyučovací jednotky následuje metodické odůvodnění ve dvou rovinách. První rovinu tvoří metodický rozpis přípravy, která podrobně rozebírá jednotlivé kroky, které by měly být realizovány v rámci výuky. Druhá rovina je tvořena metodickým odůvodněním zvolených organizačních metod a forem práce a jejich přínosu pro žáka ve školním i mimoškolním prostředí. V rámci výuky je kladen důraz na rozvoj volnočasové kompetence, která koreluje s využitím metod pedagogiky volného času. Vybrané vyučovací jednotky budou následně uvedeny do praxe a kriticky posouzeny na základě pozorování. V teoretické rovině bude vyhodnoceno, zda propojení popsaných rovin obsahuje rámcovou shodu a zdali lze jejich vzájemným propojením dosáhnout pozitivního zhodnocení a očekávaného efektu.
Use of Leisure Methods in Citizenship Education
Keywords: Pedagogika volného času; metody a formy práce ve výuce; volnočasová kompetence; výchova k občanství.; Pedagogy of leisure; methods and forms of work in teaching; leisure competence; education for citizenship