Stanovení poloměru otáčení u traktorů Zetor Forterra 140 HSX, Zetor Proxima 120 Power a Zetor 7745 Turbo pro potřeby počítačových modelů - Zloch, Jan (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavním cílem této diplomové práce je stanovení poloměrů otáčení vybraných traktorů (Zetor Forterra 140 HSX, Zetor Proxima 120 Power a Zetor 7745 Turbo) na třech odlišných typech povrchů při různých rychlostech. Literární část se v krátkosti zabývá významem a historickým vývojem traktorů, jsou uvedeny základní poznatky z trakční teorie, osvětlena problematika sil působících na odvalující se kolo a v neposlední řadě se blíže zabývá konstrukcí podvozkových částí traktorů. Praktická část je převážně zaměřena na stanovení poloměrů otáčení jednotlivých traktorů na třech stanovených typech povrchů při třech stanovených rychlostech. Diskuze se pak převážně zabývá porovnáním poloměrů otáčení splňujících normu ČSN 30 0552 s poloměry udanými výrobcem traktorů.
Determination the radius of rotation for Zetor Forterra 140 HSX, Zetor Proxima 120 Power and Zetor 7745 Turbo for computer models
Keywords: Traktor; terramechanika; prokluz; podvozky; řízení; poloměr otáčení.; Tractor; terramechanics; slip; chassis; steering; radius of rotation.