Problematika přepravy nebezpečných chemických látek v silniční dopravě - Vandas, David (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá přepravou nebezpečných chemických látek v silniční dopravě v České republice. Práce byla vypracována z dostupné literatury zaměřené na přepravu nebezpečných chemických látek a to hlavně na Evropskou dohodu o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí. Tato dohoda je stěžejním dokumentem pro přepravu nebezpečných věcí jak v České republice, tak ve všech státech, které k této dohodě přistoupili. Cílem práce je zhodnocení implementace evropských předpisů do předpisů České republiky a zmapování informovanosti veřejnosti o problematice přepravy nebezpečných věcí v silniční dopravě. Zpracováním odborné literatury na toto téma bylo zjištěno, že implementace evropských předpisů do právních předpisů v České republiky je velmi pružné a rychlé. Na základě kvantitativního výzkumu pomocí dotazníkového průzkumu veřejnosti a řidičů pracující v přepravě nebezpečných věcí bylo zjištěno, že veřejnost nemá dostatečné informace o přepravě nebezpečných věcí v silniční dopravě. Naopak řidiči přepravující nebezpečné věci jsou s touto problematikou výborně seznámeni. Vzhledem k tomu, že veřejnost nemá o přepravě nebezpečných věcí dostatečně informací, mělo by se o této problematice z veřejné správy dostávat více informací formou letáků a propagačních akcí. Dále by bylo vhodné začlenit základní informace o přepravě nebezpečných látek, zaměřené hlavně na chování u dopravních nehod vozidel přepravujících nebezpečné látky do kurzů a následných školení v autoškolách. V dnešní době vlastní řidičské oprávnění většina obyvatelstva, kdy při hodinách teorie nejsou zmiňována rizika nebezpečnosti přepravy nebezpečných chemických látek v silniční dopravě.
Issues of transporting dangerous chemical substances in road transport
Keywords: Dohoda ADR; nebezpečná látka; silniční doprava; mimořádná událost; chemická látka; Agreement ADR; hazardous substance; road transport; extraordinary incident; chemical substance