Hlas/hlasivky - pracovní nástroj pedagoga volného času - Čarnogurská, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce pojednává o hlase a hlasivkách jako pracovním nástroji pedagogů nejen volného času. Popisuje, z čeho se skládá a jak funguje hlasové ústrojí. Věnuje se hlasové typologii a vlastnostem hlasu. Uvádí základní dělení hlasových poruch a vady řeči, jejich příčiny a možnosti nápravy. Dále shrnuje pravidla hlasové hygieny a možnosti péče o hlas a hlasivky. Nejdůležitější částí je kapitola zaměřená na práci s hlasem, ve které jsou uvedena konkrétní dechová, hlasová a artikulační cvičení. Pedagogové patří mezi hlasové profesionály, při své práci jsou vystaveni značné hlasové zátěži. Správné tvoření hlasu a péče o něj by se měla stát součástí jejich životního stylu. Zároveň pedagogové slouží jako mluvní vzory pro své žáky a studenty a kultivovaný mluvní projev je jejich vlastní vizitkou.
Voice/vocal cords - the working tools of a leisure time pedagogue
Keywords: hlas; hlasivky; hlasová výchova; mluvní výchova; fyziologické předpoklady řeči; hlasová hygiena; dechová; hlasová a artikulační cvičení.; voice; vocal cords; voice education; physiological prerequisites for speech; vocal hygiene; breathing; vocal; and articulation exercises