Rozvoj tvořivého myšlení ve službě výchovy k humanistickým hodnotám (Příspěvek k výchově dětí mladšího školního věku v prostředí školní družiny) - Jozová, Vladislava (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá rozvojem tvořivého myšlení při výchově dětí mladšího školního věku v prostředí školní družiny. Teoreticky se zaměřuje na základní vymezení humanismu a výchovu k hodnotám, přibližuje hodnoty bytí, dávání a vlastnění. Dále vymezuje tvořivost a faktory, které mají významný podíl na rozvoji tvořivosti a tvořivého myšlení. Charakterizuje prostředí školní družiny, její náplň, časovou organizaci a psychický vývoj dítěte mladšího školního věku. Rozvíjení vlastního lidství dětí ve školní družině podporuje výchova především kreativním promýšlením mezilidských vztahů, komunikací a klidnou atmosférou. Inspiraci k rozvíjení vlastní lidskosti dětí přinášejí metody aktivizující myšlení. Práce se zaměřuje na metodu Brainstormingu, techniku laterálního myšlení Šesti myslících klobouků a Filosofii pro děti.
The development of creativity in the service of education for humanistic values (A contribution to the education of children at school age in an after-school clubs)
Keywords: Tvořivost; rozvoj tvořivého myšlení; humanismus; hodnoty; výchova; školní družina; mladší školní věk; Filosofie pro děti; Šest myslících klobouků de Bona; Brainstorming.; Creativity; creative thinking development; humanism; values; education; after school club; elementary school age; Philosophy for Children; Six Thinking Huts by E. de Bono; Brainstorming.