Zhodnocení závislosti příjmů domácnosti na pracovním zařazení osoby v čele - Frejlachová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce je věnována komparaci a posouzení závislosti příjmů českých domácností v souvislosti s pracovním zařazením osoby v čele domácnosti. Pozornost je též věnována stanovení hranice příjmové chudoby a následné identifikaci domácností nacházejících se pod touto hranicí. Zdrojem dat bylo šetření Životní podmínky (SILC) prováděné statistickým úřadem za roky 2008 a 2010. Domácnosti jsou děleny do skupin dle zaměstnání osoby v čele domácnosti. Při hodnocení příjmů byly sledovanými veličinami čistý roční příjem na spotřební jednotku a hrubý roční příjem domácnosti. Příjmy domácností jsou v obou obdobích charakteristické vysokou špičatostí a pravostranným zešikmením, existuje předpoklad podobnosti s log-normálním rozdělením.
Evaluation of household income, depending on his rank of head
Keywords: příjmy domácností; SILC; chudoba; rozdělení; household incomes; SILC; poverty; distribution