Vliv volnočasových aktivit na resocializaci odsouzených - Hulák, Pavel (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce je zaměřena na funkci a vliv volnočasových aktivit při resocializaci odsouzených ve Vazební věznici České Budějovice. Teoretická část definuje nejen pojmy socializace a resocializace, ale zaobírá se také fenoménem výkonu trestu. Stěžejní část práce pak mapuje aktivity samotné. Zajímá nás jejich tvorba, podstata, ale zejména jejich využití v průběhu výkonu trestu. S tímto úzce souvisí i detailní popis činnosti jednotlivých odborných zaměstnanců při zařazování odsouzených do volnočasových aktivit. V empirické části byly za pomoci kvantitativního přístupu ve výzkumu zodpovězeny čtyři výzkumné otázky. Jako metoda sběru dat byl použit dotazník. Výsledky sice naznačují, že odsouzení se do aktivit ochotně zapojují, nicméně přínosnost aktivit pro budoucí život odsouzených je diskutabilní. Klíčová slova: socializace, resocializace, penologie, výkon trestu, volnočasové aktivity
The influence of leisure activities on the resocialization of convicted persons
Keywords: socializace; resocializace; penologie; výkon trestu; volnočasové aktivity; socialization; resocialization; penology; execution of the sentence; freetime activities.