Využití reaktoru s kalovým mrakem a externím separátorem biomasy pro výrobu metanu ze substrátu pro BPS - Živný, Jakub (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce bylo porovnat funkci reaktoru s kalovým mrakem a externím separátorem biomasy při různých režimech. Tento typ reaktoru se používá především v oblasti čištění odpadních vod a v této práci byl navržen pro výrobu bioplynu z biomasy, běžně používané v zemědělských bioplynových stanicích. Reaktorová sestava byla v laboratorních podmínkách sestavena z dostupných skleněných baněk, propojených pryžovými hadičkami a míchacím čerpadlem. Celé zařízení bylo ponořeno do vodní lázně vyhřívané termostatem. Pro účely této práce byly použity vzorky z bioplynové stanice Týnec u Dobrovice na Mladoboleslavsku. Do reaktoru byla vpravena kapalná část, vzniklá po úpravě metodou IFBB (Integrated Generation of Solid Fuel and Biogas from Biomass). Princip této metody spočívá v separaci kapalné a pevné složky biomasy. Provoz reaktoru probíhal ve třech míchacích režimech: bez míchání, střední míchaní, intenzivní míchání. Dále pak proběhlo porovnání provozu při teplotě 40 °C a 53 °C v režimu bez míchání. Toto sledování se provádělo po dobu pěti hodin. Vzorky se odebíraly každou hodinu a po vysušení se stanovilo CHSKCr (chemická spotřeba kyslíku), které vyjadřuje stupeň odbourávání organické hmoty. Z výsledků plyne, že na laboratorním zařízení se režim míchání nijak neprojevil. Ovšem změna teploty ze 40 °C na 53 °C se projevila zvýšeným odbouráním organické hmoty.
The use of the reactor with sludge cloud and external biomass separator for methane production from the substrate for Biogast Plant
Keywords: biomasa; bioplyn; digestát; CHSK; IFBB; reaktor s kalovým mrakem a externím separátorem biomasy; biomass; biogas; digestate; COD; IFBB; reactor with sludge cloud and external separator biomass