Komplexní diferenciální diagnostika monoklonálních gamapatií - Mervartová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této práce je detekce monoklonálního paraproteinu v pacientském séru kvantitativně, případně v moči kvalitativně u skupiny hematologických pacientů vyšetřovaných na Oddělení klinické biochemie Nemocnice Písek a.s. elektroforetickou analytickou metodou (ELFO) a jeho následná specifikace imunofixační analytickou metodou (IFE). Pro komplexnější informaci je u některých pacientů provedena kvantifikace volných lehkých řetězců (VLR) kappa a lambda ze séra imunoanalytickou metodou. Dále jsou kvantitativně stanoveny imunoglobuliny v séru, hodnoty albuminu a celkové bílkoviny, které mohou v případě nálezu monoklonální komponenty přispět k přesnější diagnostice.Podle stanovené hypotézy usuzuji, že pacienti, u kterých budou naměřeny patologické hodnoty VLR a jejich poměru, což svědčí pro diagnózu monoklonální gamapatie, budou mít také pozitivní nález monoklonálního imunoglobulinu na ELFO, který bude následně specifikován metodou IFE a diagnóza monoklonální gamapatie tak bude potvrzena.
Complex differential diagnostics of monoklonal gammopathy
Keywords: Monoklonální gamapatie; monoklonální paraprotein; elektroforéza a imunofixace; volné lehké řetězce; imunoglobuliny; plazmatické a lymfoplazmoidní buňky.; Monoclonal gammopathy; monoclonal paraprotein; electrophoresis and immunofixation; free light chains; immunoglobulins; plasma or lymphoplasmoid cells.