Výrobní zakázka jako účetní případ - Zborníková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce zobrazuje teoretické poznatky z metodiky účetnictví v reálné praxi při řešení účetních úkonů u výrobní zakázky ze strojírenské činnosti. Práce popisuje, jak se veškeré dění při výrobě zboží eviduje v účetnictví. Základním cílem práce je určit, zda-li určitá výrobní zakázka má pro firmu ekonomický a strategický význam. Teoretická část se opírá o známé shromážděné poznatky z marketingu, z oblasti účetnictví, legislativy České republiky a využití softwarového účetního programu SAP společně s výrobním programem Oracle. V praktické části je charakterizována firma, pro níž je realizována konkrétní výrobní zakázka. Zabývá se jednotlivými etapami průběhu výroby a je pro ní sestaven účetní deník s využitím vnitropodnikových aplikací v softwarovém prostředí účetního programu SAP a výrobnímu programu Oracle. Závěr práce přináší komplexní zhodnocení výroby, reklamace a možných finančních problémů při realizaci uskutečněné výrobní zakázky.
Production order as an accounting case
Keywords: Průběh zakázky; Reklamace; Účtování; Výroba; Výrobní zakázka; Zisk; Ztráta; Accounts; Complaint; Loss; Manufacturing order; Order processing; Production; Profit