Názory dospělé populace Jihočeského kraje na vybrané etické problémy v péči o zdraví - Bicanová, Anna (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem této bakalářské práce jsou názory dospělé populace Jihočeského kraje na vybrané etické problémy. Těmito problémy je míněn vztah lékaře s pacientem, názor na euthanasii, interrupci a transplantaci orgánů a tkání. V teoretické části jsou vysvětleny a popsány základní pojmy vztahující se k této bakalářské práci. Dále se teoretická část zabývá názory z odborné literatury na tato vybraná témata. Cílem bakalářské práce je zjistit názory dospělé populace Jihočeského kraje na vybrané etické problémy v péči o zdraví. Hlavními cíli jsou názory na vztah lékaře s pacientem, zavedení euthanasie v České republice, pozitivní či negativní pohled na interrupci a názor na předpokládaný souhlas s posmrtným darováním orgánů. V praktické části se práce zabývá kvantitativním výzkumem a vyhodnocením výzkumného dotazníku.
Opinions of the adult population of the South Bohemia region about selected ethical problems of the health care
Keywords: lékař; pacient; euthanasie; interrupce; transplantace; komunikace; physician; patient; euthanasia; abortion; transplantation; communication