Právo na obhajobu sociálně znevýhodněných skupin v trestním řízení - Kubánková, Hana (Jihočeská univerzita, 2012)
Právo na obhajobu je jednou ze základních zásad trestního řízení. Toto práva je zakotveno a upravováno v ustanovení § 2 odst. 13, § 33 a následující zákona číslo 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád). Právo na obhajobu je vedle trestního řádu garantováno také ústavními zákony, a to Listinou základních práv a svobod v článku 40 odst. 3 a také mezinárodními úmluvami např. Evropskou úmluvou o lidských právech a základních svobodách. Předmětem mé bakalářské práce je objasnění problematiky dostupnosti práva na obhajobu bezplatnou nebo obhajobu za sníženou odměnu sociálně znevýhodněných skupin v trestním řízení, za které jsem si vybrala osoby mladistvé, nezaměstnané, zdravotně znevýhodněné, a osoby odsouzené vykonávající trest odnětí svobody ve Vazební věznici v Českých Budějovicích. Bakalářská práce mapuje dostupnost práva na obhajobu sociálně znevýhodněných skupin v trestním řízení ve světle platné a účinné právní úpravy České republiky.
Right to a Defense of Socially Disadvantaged Groups in the Criminal Proceedings
Keywords: obhájce; obhajoba bezplatná nebo obhajoba za sníženou odměnu; obviněný; právo; právo na obhajobu; sociálně znevýhodněné osoby; trestní řízení; způsobilost k právním úkonům; Right; Free Counsel or Counsel for reduced fee; Socially disadvantaged people; Criminal proceedings; Right to Counsel; The Accused; Counsel; Legal capacity