Hodnota zdraví v subjektivních teoriích dospělých cvičících tai chi chuan - Caisová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá subjektivními teoriemi ke zdraví u dospělých lidí cvičících TCC. V teoretické části práce vymezuje základní pojmy k danému tématu. V praktické části za pomoci případové studie charakteristik respondentů a epizodických individuálních rozhovorů zkoumá, zda cvičení TCC zkvalitňuje zdraví a život respondentů v rámci jejich subjektivních teorií podle mnou navržených teoretických modelů procesu uvědomování si zdraví. Podstatou této pilotní studie je zjistit, zda dlouhodobé cvičení TCC pomáhá respondentům cvičícím TCC změnit přístup k jejich zdraví a životnímu stylu. A k jakým změnám u nich dochází.
The value of health in the health beliefs of adults exercising tai chi chuan
Keywords: Zdraví; koncept salutogeneze; stres; motivace ke zdraví; hodnotový systém; potřeba; schopnost; kvalita života; subjektivní teorie; tai chi chuan; trpělivost; vytrvalost a vnitřní klid.; Health; concept salutogenesis; stress; motivation for health; valuable system; need; ability; quality of life; health beliefs; tai chi chuan; patience; persistence and inner calm.